Varkenspest: Oproep Oost-Europese medewerkers in meer talen beschikbaar

De POV heeft de oproep aan Oost-Europese medewerkers in de varkenshouderij, om géén etenswaren mee te nemen uit hun thuisland naar Nederland (in verband met het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest), in meerdere talen beschikbaar gemaakt.

Naast een Nederlandse en Poolse oproep, zijn er nu ook soortgelijke oproepen gemaakt in het BulgaarsTsjechischRoemeens en Engels.

De POV roept alle bedrijven in de varkenshouderij, dus ook voerfabrikanten, vleesverwerkers, uitzendbureaus, dierenartsen, varkenshandelaren en varkenstransporteurs om de oproepen te downloaden, op te hangen op zichtbare plekken in het bedrijf én te verspreiden onder hun medewerkers.

Varkenspest
In voedsel uit Oost-Europa kan het Afrikaanse varkenspest-virus zitten. Meenemen van etenswaren kan het virus naar Nederland brengen.

'Wij doen er als sector alles aan om de Afrikaanse varkenspest, die in Oost-Europa onder wilde zwijnen en varkens heerst, niet te laten verspreiden naar Nederland. Deze oproep is onderdeel van alle maatregelen die sectorbreed worden genomen', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen. 

Strikte hygiëne
Behalve de oproep aan medewerkers om geen voedsel uit hun thuisland mee te nemen naar Nederland, roept de POV iedereen in de sector op strikte hygiëne toe te passen op het bedrijf.

'Het is in ieders belang dat het virus van de Afrikaanse varkenspest zich niet verder verspreidt binnen Europa. Daarom vragen wij iedereen om alert te zijn en zelf alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zeker wanneer er in Nederland een bedrijf met varkens wordt bezocht is uiterste hygiëne van belang: handen wassen, eventueel douchen en schone bedrijfskleding', aldus Jansen. 

Nieuwe uitbraken
Al sinds 2014 is er Afrikaanse Varkenspest in Centraal- en Oost-Europa. Onder meer in de Baltische staten, Polen, Tsjechië en Roemenië is de zeer besmettelijke dierziekte aangetroffen. Nog steeds zijn er nieuwe uitbraken. Het betreft gevallen bij wilde zwijnen maar ook bedrijven met varkens zijn getroffen. Gevreesd wordt dat er nog meer gevallen zullen volgen. 

Download hieronder de oproepen aan medewerkers in de varkenssector, uit Oost-Europa in diverse talen en verspreid deze onder uw medewerkers!
Pools
Tsjechisch
Roemeens
Bulgaars
Engels
Nederlands

Lees ook:
Column Ingrid Jansen: Houd varkenspest buiten de deur!

Het laatste POV nieuws

Hierbij herhalen we onze oproep om maandag de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de POV bij te wonen.

De ALV is op maandag 20 november a.s. in...

Lees meer >

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft gisteravond, samen met andere partijen, overleg gehad met minister Carola Schouten van...

Lees meer >

Voor de Regeling Omgevingskwaliteit zijn 57 varkenslocaties aangemeld: 32 in de regio Zuid, 13 in de regio Oost en 12 in de regio Overig. Daarmee is...

Lees meer >

Het bestuur van de POV nodigt u van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de POV. De ALV is op  20 november a.s. in Zalencentrum...

Lees meer >

Varkenshouders die (willen) deelnemen aan de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) krijgen voor de varkensrechten die zij verkopen, een prijs die wordt...

Lees meer >