Brandveiligheid

Kijk hier naar het gezamenlijke persbericht van 16 maart over registratie van stalbranden en dierlijke slachtoffers 2019.

Als eenmaal brand is uitgebroken in een stal, is er geen redden meer aan, zo blijkt uit de ervaringen. Alle inzet is dan gericht op het voorkomen dat de brand overslaat naar andere stallen. Opvallend is dat rook uit het dak vaak het eerste signaal is van een brand, dit signaal is er vaak eerder dan het brandalarm. De POV neemt dit signaal mee in de zoektocht naar betere detectiemogelijkheden.

Adviezen tegen stalbrand
Kortsluiting werd door de gedupeerden vaak genoemd als waarschijnlijke oorzaak, met een zekere betrokkenheid van knaagdieren. Voor de nieuwbouw troffen allen extra maatregelen om de brandveiligheid te vergroten:
- Veel beton (steen brandt wel, beton niet).
- Zo weinig mogelijk lichtschakelaars en ledverlichting op accu.
- Geen plafonds.
- Brandmuren tot aan het dak.


Vanuit de klankbordgroep Brandveilige varkensstallen komen daarbij de volgende tips:
- Check of de meterkast goed gelabeld is voor de brandweer.
- Zorg ervoor dat iedereen binnen het bedrijf weet hoe per stal de stroom eraf gehaald kan worden en waar de gaskraan zit.
- Check kabels en verlichting, vervang knipperende TL's en roestige stopcontacten.

Nieuwe brochure van de brandweer
Brandweer Nederland heeft een nieuwe brochure gemaakt met praktische tips om een stal brandveiliger te maken. En hoe het beste gehandeld kan worden bij brand. 

Video KRO-NCRV
Het is de nachtmerrie van iedere veehouder maar het overkwam Rudi, Hetty en hun drie kinderen een jaar geleden: een stalbrand waarbij 2600 vleesvarkens omkwamen. Yvon Jaspers gaat naar ze toe en praat over hoe zij hiermee omgaan en vraagt zich ook af hoe zij de toekomst zien.

Klik op onderstaande link om de video te bekijken. 

https://www.kro-ncrv.nl/programmas/onzeboerderij/seizoenen/seizoen-2-2019/de-impact-van-een-stalbrand-kn1708884