Coronacrisis aangrijpen voor anti-vlees campagnes geeft geen pas
Diverse groeperingen en individuen grijpen zelfs de huidige,...
POV gaat bezwaar maken tegen de voorlopige uitspraak van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM kwam deze week met een voorlopige uitspraak in de zaak van POV tegen slachterij Vion, over oneerlijke handelspraktijken. POV had de zaak een jaar geleden aangespannen, nadat Vion eenzijdig contractafspraken met varkenshouders wijzigde. Vion beloofde beterschap aan ACM en wijzigde in overleg met ACM de contractafspraken. Voor ACM lijkt hiermee de kous af. De ACM verzuimt echter te bevestigen dat Vion in strijd handelde met de wet. Door dit niet te benoemen, wordt varkenshouders de gang naar de rechter ontnomen voor compensatie van de geleden schade. POV gaat daarom niet akkoord met de voorlopige uitspraak van de ACM.
Begin 2023 verzocht POV de Autoriteit ACM te handhaven op de Wet oneerlijke handelspraktijken in de landbouw en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP). Het verzoek zag specifiek op varkensslachterij Vion. Een voorwaarde in de Wet OHP is dat de afnemer de contractvoorwaarden niet eenzijdig mag wijzigen. Dat was bij Vion wel het geval. Vion had de Duitse notering uit het zogenaamde ‘PIG-mandje’ gehaald, waardoor de nabetaling aan de leveranciers lager zou uitvallen. Vion handelde volgens POV daarna nog tweemaal in strijd met de wet. Eerst door een onjuiste toepassing van de mutatie van de DG Agri Pig Carcass price in het mandje en begin dit jaar door een cap (maximum) toe te passen op de bijbetaling.
In het afgelopen jaar was er intensief contact tussen POV en ACM over deze handelwijze. Er werd een extra zienswijze ingediend, ook werd het besluit met enkele maanden uitgesteld.
POV werd door ACM uiteindelijk in het gelijk gesteld. Vion en ACM kwamen vervolgens tot overeenstemming over de inhoud van de contractvoorwaarden. Die werden in overeenstemming met de Wet OHP gebracht. Hier is POV blij mee. POV vindt het echter niet aanvaardbaar dat ACM verzuimt te bevestigen dat Vion in strijd handelde met de wet. Die uitspraak is wel nodig om Vion aansprakelijk te kunnen stellen voor de geleden schade. POV schat de schade die varkenshouders hebben geleden tussen de 3.000 en 12.000 euro per bedrijf.
POV-voorzitter Linda Verriet is verbaasd over de voorgenomen uitspraak. “De ACM beschermt met de Wet OHP in feite de positie van Vion, en niet die van de varkenshouders. Dat kan volgens ons niet. De ACM zou moeten erkennen dat Vion in strijd handelde met de wet en dat varkenshouders hierdoor schade kunnen hebben opgelopen. Door dit niet te erkennen, maakt de ACM een schadeclaim voor de gedupeerden onmogelijk.” POV vindt dat onaanvaardbaar. POV gaat dan ook bezwaar aantekenen bij de ACM, door een zienswijze in te dienen.