Afrikaanse Varkenspest voorkomen en bestrijden
Informatie over hoe een AVP-uitbraak in Nederland te kunnen voorkomen en bestrijden.
• Markt, consument en ketensamenwerking
De varkenshouderijketen wil relevante stappen voorwaarts maken en samen werken aan een toekomstbestendige varkenshouderij. Een onderdeel hierin is een gezond klimaat voor dier, mens en omgeving.
Door invulling te geven aan het onderzoeksproject ‘Beter klimaat in en om varkensstallen’ wil de varkenshouderijketen een gezond stalklimaat voor dier én mens mogelijk maken, aantonen en borgen. Dit project is gestart met ketenpartners in 2019 en heeft een looptijd van 4 jaar.
De speerpunten en thema’s van het project zijn:
Hoofddoelstelling op dit thema is innovatie die het realiseren van een optimaal klimaat in varkensstallen mogelijk maakt. Dit ten aanzien van de luchtkwaliteit en ten aanzien van het thermisch comfort voor de varkens. Hierbij wordt ook de koppeling gemaakt naar data-verzameling, borging en alarmering.
Het project hangt nauw samen met andere thema’s en projecten in de onderzoeksagenda varkenshouderij en de ambities van CoViVa, zoals bigvitaliteit, lange staarten, boars en antibioticareductie. Een optimaal stalklimaat heeft positief effect op al deze uitdagingen. Ook geeft het invulling aan goed werkgeverschap en een aantrekkelijke werkomgeving.
Resultaten vanuit onderzoek op alle onderdelen worden samengebracht in een toolkit voor varkenshouders. Het onderzoek moet praktijkrijpe maatregelen opleveren voor toepassing in bestaande stallen. Ter inspiratie voor varkenshouders die een nieuwe stal gaan bouwen komt een er een model voor de “varkensstal van de toekomst”.
Het in beeld brengen van economisch effect van mogelijke maatregelen is essentieel voor het bepalen van kans rijkheid en vervolgens uitrol in de praktijk. In elk van de onderzoeksvragen en onderzoekspakketten worden kosten en baten doorgerekend om economisch effect te bepalen.
Het project is van belang voor alle schakels in de varkenshouderij, beter stalklimaat voor mens en dier en daarmee de omgeving. Hiermee werken we aan integrale oplossingen voor een beter klimaat in en om de varkensstal!
Monitoring en alarmering is van belang. Binnen dit thema wil de varkenshouderijketen het mogelijk maken, aantonen én borgen dat klimaat in en om de varkensstallen altijd oké is voor mens en dier. Dit vraagt om continue monitoring, wat we uit gaan voeren door middel van sensoren. Hierbij sluiten we aan bij kennis en ervaringen die opgedaan is bij ‘de slimme stal’. Monitoring zal plaatsvinden op:
Om deze subdoelstelling te realiseren worden de volgende activiteiten uitgevoerd:
Resultaten tot nu toe binnen dit thema zijn:
Waarom is dit project zo belangrijk voor de varkenshouderij?
De varkenshouderij wil relevante stappen voorwaarts maken en werken aan een toekomstbestendige sector. Een onderdeel hierin is een gezond klimaat voor dier, mens en omgeving.
Wat willen jullie bereiken met dit project, wat is de meerwaarde van deze samenwerking?
Wij vonden het project erg leerzaam en geven met behulp van een beter klimaat de varkenshouderij graag een betere naam!
Hoe zien jullie je bijdrage aan dit project?
Kennis uit het project vertalen wij naar lesmateriaal, zodat studenten gaan ondernemen en adviseren in een optimaal stalklimaat!
Wat zou het project bij afronding moeten opleveren voor de varkenshouderij?
Monitoring en alarmering draagt bij aan een veilige omgeving voor mens en dier door het samenvoegen van maatregelen op het gebied van emissie, dierwelzijn en (brand-) veiligheid.
Monitoren op een goede werking is beter dan alarmeren op calamiteiten. Door continue monitoring krijgt de ondernemer inzicht in trends en kan hij vroegtijdig actie nemen. Onderhoud kun je plannen, een calamiteit niet.
Waar zien jullie de meerwaarde in om deel te nemen aan dit project?
Boehringer Ingelheim is ervan overtuigd dat Preventie Werkt. Dat geldt voor luchtweggezondheid in brede zin: ziekteverwekkers en klimaat spelen beide en vaak tegelijkertijd een belangrijke rol. Boehringer Ingelheim is graag betrokken bij de meest actuele kennis op dit gebied, onder andere om deze toe te passen in het hoestdetectiesysteem SoundTalks of om de inzet van vaccins verder te optimaliseren.
Informatie over hoe een AVP-uitbraak in Nederland te kunnen voorkomen en bestrijden.
De varkenshouderij wil een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven. Daarbij willen
Het komt steeds vaker voor in Nederland dat de temperaturen in de zomerperiode oplopen
Gezonde leefomgeving, gesloten kringlopen, gezonde dieren, diervriendelijke houderij, aantrekkelijk
De afgelopen jaren is het antibioticumgebruik in de varkenssector met 61% gedaald.
POV heeft de kennis over voedingsbehoeften van zeugen in relatie tot bigvitaliteit gebundeld
Het digitale boekje van de nieuwe cao Productiegerichte Dierhouderij is uit.
Deze
De varkenshouderijketen wil relevante stappen voorwaarts maken en samen werken aan een toekomstbestendige
Vanuit de EU is de wens om te stoppen met het couperen van varkensstaarten. Simpelweg
Recent heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) haar onderzoek naar stalbranden gepresenteerd.
POV organiseert kennissessies in samenwerking met de stichting Kennis Platform